ZUIDLAREN – Judo Zuidlaren viert dit jaar een jubileum. 12,5 jaar geleden startte Bas Helwerda namelijk als trainer bij Judo Zuidlaren. Reden voor een bescheiden feestje. Daarom organiseert Judo Zuidlaren op zaterdag 30 juni een reünie voor oud-leden van de vereniging. De reünie wordt gehouden op 30 juni van 14.00 tot 17.00 uur in de gymzaal aan de Goudenregenlaan 14 in Zuidlaren.

Tijdens de reünie geven Ruben en Melvin Hoving een clinic met een demonstratie kata. Ruben Hoving is Nederlands kampioen kata en werd in mei zesde op het EK kata judo in Slovenië. Oud-leden die geen uitnodiging hebben ontvangen maar wel willen komen, zijn van harte uitgenodigd. Aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan tot en met 24 juni via secretariaat@judozuidlaren.com

Even een stukje historie: 12,5 jaar geleden was Helwerda net begonnen met een opleiding aan het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) toen hij de kans kreeg les te geven bij Judo Zuidlaren. Helwerda: “De toenmalige trainer wilde stoppen met lesgeven en vroeg of ik het wilde overnemen.”  Helwerda werd in het diepe gegooid: “De eerste les was de trainer er nog bij. Bij de tweede les stond ik er alleen voor. En dat terwijl ik nog nooit les had gegeven, zelfs nooit voor een groep had gestaan en best verlegen was.” Helwerda en de club groeiden met elkaar mee. “Ik leerde op school hoe ik moest lesgeven en kon het meteen in de praktijk toepassen. Judo Zuidlaren is daarom wel echt mijn club geworden.” Helwerda kan zich 12,5 jaar later geen leven meer voorstellen zonder judo. Hij is al vanaf zijn jonge jaren een fervent judoka, heeft aan wedstrijdjudo gedaan en de nodige prijzen binnengehaald. Hij is inmiddels in het bezit van de zwarte band, derde dan en is judoleraar B. “ Dan mag je iedereen les geven.”

Het uitgangspunt van Helwerda én van Judo Zuidlaren is: judo is voor iedereen. Voor kinderen is het een sport waar ze veel aan kunnen hebben, zowel fysiek als mentaal. “Ik wil kinderen plezier laten beleven in de sport. Zorgen dat ze zich prettig voelen en zelfverzekerder worden. Maar ook leren met elkaar om te gaan, en dat je als er wat is dat niet met geweld oplost maar er met elkaar over moet praten. Ik heb sommige kinderen heel verlegen binnen zien komen en als ik ze nu zie, ben ik daar heel trots op. Daarnaast wil ik de kinderen natuurlijk ook judo-specifiek opleiden, dus richting de zwarte band. En is het leuk als ze plezier hebben in wedstrijden. Dat is geen moeten maar wel een mogelijkheid.” Maar Helwerda geeft niet alleen les aan kinderen maar ook aan volwassenen. “Ik vind het leuk dat ik judo mag geven aan alle leeftijden, van kinderen van vijf tot volwassenen. Ik hoop het nog lang te blijven doen.”