Vries herdenkt omgekomen strijders

VRIES – Op veel plaatsen in Nederland worden op 4 mei de mensen herdacht die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Vaak op traditionele manier eren we de gevallenen. In Vries startte de plechtigheid in de Bonifatiuskerk waar leerlingen van de basisscholen in Vries prachtige, zelfgeschreven gedichten voordroegen. Dominee Bert Altena stond in zijn herdenkingstoespraak stil bij de mensen die in het verzet hun leven hebben verloren. En ook al zijn de verhalen al vaak verteld, elke keer maken ze opnieuw diepe indruk. Het is belangrijk dat ze verteld blijven worden, opdat volgende generatie de inktzwarte 5 jaren uit de geschiedenis meekrijgt.

De Cantorij Vries zorgde voor afwisseling met passende muziekstukken tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Na de plechtigheid liep de stoet onder begeleiding van trommelaars van De Harmonie in Vries naar het Oorlogsmonument Vries, de vrouw die het groeiende verzet aan de ene kant en de verslagenheid anderzijds symboliseert. Janny Roggen las onder grote belangstelling de namen van de 18 slachtoffers uit de voormalige gemeente Vries, die op de zijkanten van de zuil zijn ingegraveerd. Nadat Scouting Vries de vlag halfstok had gehesen, blies een trompettist van de harmonie The Last Post. Na de twee minuten klonk het Wilhelmus, dat werd meegezongen onder de bezoekers aan het monument. Daarna volgde de traditionele kranslegging door burgemeester Marcel Thijsen, dominee Bert Altena en Hermien Schoon van de kerk in Vries. Schoolkinderen legden bloemen, net als andere deelnemers aan de herdenking. Opdat Willem-Jacob van Enk, Willem Fonk, Luite Gerrits, Albertus Hahn, Gepko Hahn, Hendrik Hayema, Harm Hessels, Harm Huzing, Jan Kampstra, Jan Kiers, Willem Klasen, Jannes Lubberts, Dirk Willem Molhuyzen, Hendrik Stavast, Pieter Stavast, Teunis Scheepstra, Melle de Vries en Teunis van Wijk nooit vergeten worden. Na de speech van de burgemeester was er na afloop nog uitgebreid de tijd om na te praten in het Ontmoetingshuis.

In Zuidlaren was wethouder Henk Lammers van Tynaarlo aanwezig bij de Synagoge en wethouder Oetra Gopal was rond 17:00 in Eelderwolde bij het Lancastermonument.