Autocross en Combineraces Yde De Punt

YDE-DE PUNT – De 54e aflevering van de autocross en combineraces van Yde De Punt  van Stichting Activiteiten Yde De Punt trok weer veel bekijks. Enkele duizenden toeschouwers kwamen af op de zonovergoten baan aan de Norgerweg. Het was genieten geblazen, genieten met een grote G.

Vroeger had je Theo Koomen, de legendarische verslaggever, die zelfs van een saaie wedstrijd een spektakelstuk maakte. Nou, de omroeper in Yde trad in zijn voetsporen.  Enkele quotes:  ‘Pak uw kalmeringsmiddelen, voor de ‘terreintijgers’, science fiction versus bruut geweld, het speelkwartier is voorbij’, sprak de man voor de start van de vrije standaard der combines. ‘Misschien is het nummer 55, misschien 88, misschien 46, misschien 5’. Als voorspelling van de standaardklasse Combines. En tijdens de race: ‘Zilveren Bullit aan de leiding, gevolgd oor het ‘Het Gele Geweld’, de gigant uit Gieten…’ .  En over de strijdlust: ‘deze piloten geven alles, het Geweld uut Noordenveld’…De races begonnen bepaald niet vlekkeloos. Bij de eerste manche in de standaardklasse gingen drie combines aan de kant, waarna meteen de rode vlag werd gehesen. “Het zijn hoge machines en door de hobbelige bochten beginnen ze meteen te springen”, weet een bezoeker uit Vries. Die bezoekers genoten van alles: het schitterende weer, het bier, de gezelligheid, de sfeer, enz.  En natuurlijk van die monsterachtige landbouwmachines- die zelfs tot uit Luxemburg komen-, die zulke monsterachtige namen hebben: ‘Het Gele Geweld’, ‘Team Halfweg’, ‘The Green Monster’, ‘Mannen van Lannen’  (niet te verwarren met ‘Mannen van Annen’, die in het verleden furore maakten in heel West-Europa, maar de machines leven voort) of ‘De botte meskus’.  Maar Er zijn weinig woorden nodig om dit fantastisch jaarlijks gebeuren- zonder vrije standaardklasse auto’s overigens- te beschrijven. Bezoekers, gestoken in T-shirts met de fraaiste opschriften: ‘vaak ben je te bang’.  Of een man hangend in een stoel, met de blote benen – maar sokken aan- over het hek. Zwijgend, alleen maar kijken. Gewoon genieten.  Of je gooit er nog een schepje bovenop, zoals de affiche in het programmablad van de autocross uit 1967, waarin letterlijk staat: ‘wederom scheurt het metaal door de lucht’, ‘men speelt met de dood’.  Dan toch maar anno 2017 en de razend enthousiaste commentator….

De belangrijkste resultaten: Standaardklasse Auto’s: 1. Aalzen van der Bij, Harkema, 2. Jelle Mennema, Lemmer, 3.            Richard de Rink, Eelde, 5. Richard Polling, Yde, 6. Nick Kamping, Vries; Damesklasse Auto’s: 1.         Kikii Bosklopper, Harkema, 2.Mirthe Tienkamp, Bunne; Rodeoklasse: 1.       Wim Veenstra, Hoogezand;  DUO-race: 1.Hardenberg/Noorman, 2. Groenewold/v.d. Eyk, 3. Menninga/Arends; NK Combinerace: Standaardklasse Combines: 1. 24. Evert de Rooy/Rik de Rooy, Team De Harskamp uit Harskamp;  Vrije klasse Combines: 1. 2. Vincent Jager, Team Twente uit Aalten, 2. 31 Werner Hartemink/Henri Wamelink, Team Twente uit Aalten, 3.454. Dominik Bro, Team The Broo uit Altforweiler Duitsland; Dames Standaardklasse Combines: 1. 24. Brea Brunekreeft, Team Harskamp uit Harskamp; Dames Vrije Klasse Combines: 1. 20. Mariefke Oolbekkink, Team De Ale uit Holten, 2. 51 Anita Heerkens, Mannen  van Lannen uit Ospern Luxemburg