Culturele Avond kennismaking verschillende culturen

VRIES – Zestig procent van de inburgering mislukt. Omdat er te weinig en goede begeleiding is. Aan het woord is Cemil Altunay, van oorsprong Turk, maar inmiddels helemaal ingeburgerd. Hij wil de statushouders in de gemeente Tynaarlo helpen en maakt er geen half werk van. Altunay heeft inmiddels een stichting opgericht, SamLev. Na een eerste succesvolle culturele avond wordt er op zaterdag 22 juli opnieuw zo’n avond gehouden. In Café Onder de Linden. Doel is kennismaking van elkaars culturen. En een beetje lachen en plezier hebben.

“Ik woon en werk al veertig jaar in Nederland, zegt Altunay, terwijl hij enkele clienten helpt met een paspoort aanvragen. “Die mama ook”, zegt hij tegen de medewerker van de gemeente. “Ik ben deels afgekeurd, maar doe 100 procent vrijwilligerswerk. Er is zoveel werk  in statushouderskwesties. Ik doe heel veel, maar heb goedkeuring van gemeenten nodig. Door veel activiteiten te organiseren kunnen mensen sneller integreren. Door snel de taal te leren kunnen ze zich mengen in de maatschappij. Ik ken de normen en waarden van Nederland, ik heb alle kennis in huis. De taal vormt een barrière en het vertrouwen. Deze mensen hebben door de oorlog alles achter zich moeten laten. Ze zijn blij met een huis, maar ze willen ook iets terugdoen. Ze mogen drie dagen naar school, maar dat schiet niet op. 60 procent van de inburgering is vorig jaar mislukt. Er is weinig begeleiding. Wij (Altunay heeft inmiddels een stichting, SamLev, opgericht, red.)  kunnen ze iets extra’s bieden. Meer in contact komen met Nederlanders. Ik moet dan wat laten zien. Onlangs hebben we een culturele avond gehouden in De Meent in Zuidlaren. Ik had honderdvijftig mensen verwacht, maar er kwamen veel meer. Ook Nederlanders. Doordat de mensen zo tevreden waren kreeg ik makkelijker toegang tot de gemeente Tynaarlo. De stichting is nog onbekend. Ik heb alle politieke partijen gesproken; moest het duidelijk maken. Wethouder Miriam van Dijk was onder de indruk. Ik heb daarom een kleine vergoeding gekregen voor deze tweede avond. De eigenaresse van het café (Renée, red.) wilde ook meewerken. Het moet een avond worden voor en door verschillende culturen. Ik heb inmiddels een Gronings/Drentse groep gevonden, de Fibelekwinten. Michiel Koperdraat uit Vries komt met Griekse muziek en we hebben zowel Arabisch, Turkse als Hollandse hapjes. Renée Hamersma dacht aan roggebrood met haring of zo. We zijn ook naar Kornoeljehof geweest. Ook zij reageerden enthousiast. Ik heb ook Plaats de Wereld uitgenodigd.  Er is ook een groep Nederlanders uit Eelde en Zuidlaren die mee willen helpen met koken, maar ook Arabisch willen leren. Het gaat vanuit het hart, niet omdat het moet. We willen maandelijks een leuke avond organiseren. Het gaat ook om de toekomst van die statushouders. Even gelukkig zijn, even aan iets anders denken dan hun problemen. En deze mensen willen zelf ook graag iets doen. Het zijn harde werkers. Ik vraag ook lokale ondernemers. Ik heb drie maanden geleden een stageplek geregeld bij een tandarts in Eelde. Die persoon heeft nu een vaste baan. Het zou jammer zijn als deze mensen thuisblijven. Maar ze willen ook maatschappelijk helpen. Er zitten de beste kleermakers bij. Ze kunnen bijvoorbeeld broeken naaien. Voor minima of ouderen. Mensen extra blij maken, dat zou fijn zijn. Het gaat hier om 150 a 200 gezinnen. In Emmen bijvoorbeeld gaat het om achthonderd gezinnen. Ik had een speciale band met Tynaarlo. Daarom begin ik liever hier. Ik doe het samen met tien vrijwilligers. Deze stichting is uniek in Nederland. Ik ben zelf geboren aan de Syrische grens. De mensen daar zijn de dupe. We hadden alles. Maar omringende landen en Amerika bemoeien zich ermee. Ik was hier de enige die Arabisch sprak. Ik spreek Nederlands, Turks en Arabisch. Ik hoef hier niet van te leven. Als ik maar uit de kosten ben. Maar dat die mensen een beetje mogen lachen, gelukkig maken. Dat stelt hen gerust.”

Voor mensen die de stichting willen steunen of andere vragen hebben: Cemil Altunay, tel. 06-57803022