VRIES – Bij de start van het schooljaar namen de leerlingen en leerkrachten van De Vijverstee maandag hun nieuwe gebouw in gebruik. De leerlingen van groep 6 zongen het openingslied ‘Als het doek valt’, waarna de oudste en jongste leerlingen van de basisschool een groot wit doek voor de ingang lieten vallen.

De nieuwbouw heeft een open karakter. Directeur Gerda Bieleveld: ‘Door de grote ramen is er veel lichtinval. De lichte kleuren geel en blauw, van zand en water, passen bij de naam van de school en samen met de groene elementen geeft dat het geheel een frisse aanblik.’

‘De afgelopen weken is er hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen en dat is gelukt,’ zegt Bieleveld. ‘Ondanks dat de nieuwe school kleiner is dan het oude gebouw, voelt het ruimer aan. De school is gelijkvloers geworden en de muurtjes rond de kuil zijn verdwenen.’ Op De Vijverstee zitten ruim 150 leerlingen. De buitenschoolse opvang De Opstap neemt binnenkort ook intrek in het nieuwe gebouw.

De werkzaamheden rond De Vijverstee zijn nog niet afgelopen. De komende maanden wordt de buitenruimte aangepakt. Het schoolplein, de schooltuin en de parkeerplaats krijgen een nieuwe uitstraling. Zo komen er veranda’s en picknicktafels voor buitenonderwijs over bijvoorbeeld de natuur. In het voorjaar is er voor de leerlingen en hun ouders van de Vijverstee een groot openingsfeest.

Met de nieuwbouw verandert ook het onderwijs van de Vriezer basisschool. De leerlingen gaan meer projectmatig werken. Leerkracht Johanna Weurding: ‘Aan de hand van thema’s worden de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, techniek en creatieve vorming aangeboden. Het projectonderwijs vindt vooral op de middagen plaats, ’s ochtends krijgen de leerlingen de gebruikelijke taal en rekenlessen.’