EELDE – Je hebt jaarmarkten en jaarmarkten. Markten met een stuk of wat kraampjes, een snackwagen en een draaimolen voor de kleintjes. Hoe anders is dat in Eelde. Daar weten ze hoe je een goeie jaarmarkt neer moet zetten. Al decennia lang. Dit jaar belooft de markt nóg grootser te worden, méér entertainment, artiesten van naam en faam én een ontmoetingsplein in hartje centrum, volgens voorzitter Roelof Boerma. “Als bestuur moet je streven naar vooruitgang.”

Een heerlijk dagje uit voor Eeldenaren en liefhebbers van goeie markten uit de hele regio, de Eelder Jaarmarkt. De markt luistert dit jaar naar de naam: ‘Ik hou van Holland’. En dat betekent authentieke Hollandse spelletjes, Hollandse bands, Foodtrucks met de lekkerste hapjes en op je gemak slenteren langs de zo’n 140 (!) marktkramen. Kramen vol aantrekkelijke waren om je huis mee op te kalefateren en om jezelf (of je kinderen) mee te  verwennen. Marktmeester Krees Spannenburg is er in ieder geval in geslaagd om een grote diversiteit marktkramen naar Eelde te halen. Een mooi voorbeeld daarvan: de kraam waar paling voor je neus gerookt wordt. Verser kan niet. Het unieke van de markt zit hem in de combinatie van markt en muziek, weet Boerma. “Zoveel kramen en muziek op 6 verschillende podia in het centrum, dat vind je bijna nergens. Dit jaar hebben we nóg meer vertier dan anders.”

Goede bands, meer voor kinderen, kermis en een ontmoetingsplein dus. Hiermee hopen we ook de nieuwe inwoners uit Ter Borch en Het Groote Veen te trekken.” Het ontmoetingsplein bevindt zich tussen de drie horecagelegenheden in het dorp: de Rode Kater, de Komeet en het nieuwe horecaetablissement Herberg van Hilbrantsz. Het leuke van zo’n plein is dat je op een laagdrempelige manier een gesprekje aan kunt knopen met dorpsgenoten. Ook de verenigingen staan er, net als Volksvermaken. Jaarlijks trekt de Eelder Jaarmarkt zo’n 25.000 bezoekers. “Dat aantal willen we graag optrekken naar 40.000. Zoiets moet groeien, maar we denken dat het uiteindelijk moet lukken.”

Echt een officiële opening heeft de Jaarmarkt Eelde niet, maar de markt wordt ingeluid met een borrel in de kroeg, vertelt Boerma. “Om half elf komt het voltallige college van Tynaarlo naar ‘t Loughoes. Wij zijn er als bestuur van Volksvermaken ook rond die tijd. Dan slenteren we samen over de markt naar het terras de Herberg van Hilbrantsz waar we gezellig samen een borreltje drinken. Het programma duurt tot 17:00. Daarna neemt de plaatselijke horeca het over. En dat feestje duurt tot in de kleine uurtjes”, glundert de voorzitter.

Dan tot slot het volledige programma van de Jaarmarkt Eelde:

Goederenmarkt met 140 kramen, optredens van de populaire band Hollands Verdriet, Nieuw Leven fanfare, rondrit met oude tractoren door het dorp, optredens van de Poedies oet Grunn, presentatie verschillende dorpsverenigingen, Het Sappermeerster Duo, kermis, Draaiorgel Joris ten Have, shows van Streetdance, sport- en fitnessclub de Marsch, John Haze, Bert Kor met Lagelander Smartlappenkoor, presentatie oude tractoren en stationaire motoren, Foodtruckfestival, 7 terrassen ‘Ik hou van Holland’, de Jamband. Need we say more? Naar Eelde dus, op 9 juni! Meer informatie is te vinden op www.jaarmarkteelde.nl.